Skinkpaj recept herrgards kottrokeri2

Klassisk skinkpaj, 8 personer

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör

3 msk kallt vatten

Smör att smörja en pajform med.

Fyllning:

250 g rökt Herrgårds skinka i bit

5 g färsk timjan eller 1 tsk torkad

1 liten spetspaprika

10 cm purjo, ca 60 g

175 g riven kraftig ost

Äggstanning

3 ekologiska ägg

3 dl matgrädde 15%

2 tsk ox- eller kalvfond

Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, kör degen tills den tar ihop och blir till en klimp. Har du inte matberedare så går det givetvis också förhand. Tryck ut pajdegen i en smord 24-26 cm:s pajform. Ställ pajformen i frysen 30 minuter. Grädda därefter skalet i 200 gradig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna något. Gör under tiden fyllningen:Skär bort de mörka kanterna av skinkan, skär i ca 1 cm:s tärningar. Tvätta purjon och paprikan.Finhacka paprika, purjo och timjan. Blanda alla ingredienser i pajskalet, osten överst. Rör ihopäggstanningen och häll den över fyllningen.Grädda i 200 gradig ugn i ca 30 minuter. Låt svalna, servera tillsammans med en fräsch grönsallad som lunch eller kvällsmål

Dela receptet

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email