Skinkpaj recept herrgards kottrokeri2

Klassisk skinkpaj, 8 personer

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör

3 msk kallt vatten

Smör att smörja en pajform med.

Fyllning:

250 g rökt Herrgårds skinka i bit

5 g färsk timjan eller 1 tsk torkad

1 liten spetspaprika

10 cm purjo, ca 60 g

175 g riven kraftig ost

Äggstanning

3 ekologiska ägg

3 dl matgrädde 15%

2 tsk ox- eller kalvfond

Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, kör degen tills den tar ihop och blir till en klimp. Har du inte matberedare så går det givetvis också förhand. Tryck ut pajdegen i en smord 24-26 cm:s pajform. Ställ pajformen i frysen 30 minuter. Grädda därefter skalet i 200 gradig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna något. Gör under tiden fyllningen:Skär bort de mörka kanterna av skinkan, skär i ca 1 cm:s tärningar. Tvätta purjon och paprikan.Finhacka paprika, purjo och timjan. Blanda alla ingredienser i pajskalet, osten överst. Rör ihopäggstanningen och häll den över fyllningen.Grädda i 200 gradig ugn i ca 30 minuter. Låt svalna, servera tillsammans med en fräsch grönsallad som lunch eller kvällsmål

Dela receptet