ca 1 kg aubergine (3 st)
Salt
Rikligt med olivolja
4 små lökar
2 morötter
1 st solo vitlök
Några kvitar färsk rosmarin
50 g smör
3 msk tomatpuré
3 Tomater
Vatten 3 dl
1 tsk socker
1 krm salt
Ostsås
40 g smör
0,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 kycklingbuljongtärning
80 g riven mozzarellaost
300 g skivad rökt skinka
100 g fetaost

Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva auberginerna på längden, strö på salt och låt skivorna stå och vätskas minst 15 minuter.
Gör under tiden tomatsåsen; finhacka lök, morot, vitlök och rosmarin. Fräs i smör, tillsätt tomatpurén efter en stund och fräs med. Tillsätt grovt hackade tomater, vatten, salt och socker. Låt småkoka 5-10 min tills såsen tjocknar en aning.
Gör ostsåsen; smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och fräs snabbt med, bör dock inte få färg. Häll på lite av mjölken och vispa slät, tillsätt resten av mjölken samt buljongtärningen. Koka upp under omrörning så att såsen tjocknar, tillsätt riven ost.
Torka av aubergineskivorna och stek i rikligt med olivolja så att dom får färg. Varva en smord ca 25×25 cm:s form med tätt radade auberginskivor, skivad skinka, tomatsås, ostsås, upprepa så att det blir åtminstone 3 lager aubergine. Avsluta med aubergineskivor och täck med ostsås, smula över fetaost och några kvistar rosmarin.
Grädda i ugn ca 30 minuter, tills moussakan fått fin färg. Låt svalna något och dra sig innan servering.