Ur kärleken till vilt föddes Herrgårds köttrökeri

I dag drivs familjeföretaget Herrgårds Köttrökeri av andra generationens köttrökare – paret Emilia Vikman och Dennis Storfors. Men historien om rökeriet börjar 1982 med en hängiven jägare i Malax som vill ta till vara på det fina kött som finns runt omkring.

Börje Herrgård är en man som älskar naturen, skogen och jakten. 1982 får han en idé. Han kan omöjligen vara den enda som vill röka det vilda köttet som han hämtar hem om hösten – det måste finnas andra som vill förädla de fina smaker som finns att hämta ur de österbottniska skogarna!

På familjens gård i Malax växer rökeriet fram. Börje snickrar utrymmen, murar ugnar och jagar köttet som röks däri. Allt som görs i rökeriet skapas med händerna. Från grunden. Tillsammans. Men den, från början, småskaliga verksamheten sprider sig från jägare till jägare och plötsligt blir den tilltänkta hobbyn ett heltidsjobb. Det finns många som vill röka sitt kött!
 
Det finns många som vill köpa kött! Börje är inte längre den enda i familjen som jobbar i rökeriet. Det är hela familjens livsstil.

Utbudet växer från rökning av ostämplat kött till stämplat och i början av 90-talet är “Herrgårdsskinkan” en välbekant kompis i påläggshyllan i affärerna i Österbotten. Hårt arbete belönas.

Emilia växer upp i rökeriet. Vid sidan av sina föräldrar ser hon rökeriet brinna ner och byggas upp igen. Hur konjunkturerna går upp och ner. Hur kunderna kommer och går. Hur en vardag kan vara så meningsfull på golvet i mammas och pappas rökeri. Redan innan Emilia börjar i skolan vet hon med säkerhet: Hon ska ta över rökeriet när hon blir stor.

2008 drabbas Börje av en stroke. För första gången på 26 år står rökeriet tyst och tomt över jul som normalt är högsäsong. Tanken på ett generationsskifte väcks för första gången. Emilia som nyss har fyllt 21 leker med tanken. Hon är den enda av fem syskon som har det i planerna.

2011 är det äntligen dags. Emilia Vikman tar över rökeriet tillsammans med sin sambo Dennis Storfors. Planerna är stora och Herrgårds köttrökeri är redo att ta nästa steg in i framtiden.

I mars 2016 slår de nya lokalerna redo på ny tomt. Storsatsningen på det nya rökeriet ger Emilia och Dennis priset “Årets företagare i Malax” påföljande år. I motiveringen lyfts bland annat företagets goda anknytning till ortens och regionens jakttraditioner.

I dag är Herrgårds ett familjeägt företag med Emilia och Dennis i spetsen. Rökeriet röker för affärer, restauranger och privatpersoner. Den anrika Herrgårdsskinkan har fått sällskap av fyra andra välutvalda och omtyckta köttprodukter.